Forum KATOLICKIE FORUM - Wirtualny klasztor PÓJDŹ ZA MNĄ ! Strona Główna KATOLICKIE FORUM - Wirtualny klasztor PÓJDŹ ZA MNĄ !
Forum mistyki Kościoła Katolickiego pw. św. Jana Pawła II : Pamiętaj pielgrzymie: "zawołasz, a Pan odpowie, wezwiesz pomocy, a On [rzeknie]: "OTO JESTEM!" (Iz 58,9).
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Moje sprawdzone przepisy kulinarne

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KATOLICKIE FORUM - Wirtualny klasztor PÓJDŹ ZA MNĄ ! Strona Główna -> Zdrowie ciała i ducha
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hejal
Gość






PostWysłany: Nie 23:52, 16 Gru 2012    Temat postu: Moje sprawdzone przepisy kulinarne

W tym temacie będę podawał tylko sprawdzone przepisy i dania,które jadłem i mi smakowały.

Smaczna zapiekanka.Moja ocena 5
Sposób przygotowania łatwy.

Składniki:
-1 kg mięsa karkówka lub łopatka albo inne mięso
-2 cebule
-3 marchewki
-30 dkg sera żółtego startego
-mały słoik majonezu
-kilka pieczarek ale muszą być przesmażone bo zapiekanka będzie pływać.Pieczarki mogą być albo nie
-zioła prowansalskie,vegeta,sól,pieprz
-folia aluminiowa czy jakoś tak
Przygotowanie:
Kroimy mięso w plastry,przyprawiamy szczyptą ziół prowansalskich,solą,pieprzem,vegetą czy czymś innym kto tam chce.Pozostawiamy jakiś czas żeby mięso przeszło przyprawami.Układamy mięso na blasze do pieczenia albo naczyniu żaroodpornym.Na mięso układamy cebulę pokrojoną w plastry lub w kostkę potem kładziemy na to marchew startą lub w plastrach jak kto woli.Posypujemy startym serem a na to mały słoik majonezu.Przykrywamy folią aluminiową spodem błyszczącym do dołu.Kładziemy do pieca na godzinę w temp.180 stopni.Wyjmujemy i jest super wyżerka.4 osoby się najedzą do syta.

Śledzie po cygańsku.Moja ocena 4 bo mogą się znudzić po pewnym czasie
Sposób przyrządzenia łatwy
Składniki:
Przyprawa w płynie do zup, sosów i sałatek - 1 łyżka stołowa płaska
filet śledziowy - 400 g
ogórek konserwowy - 4 sztuki
cebula - 2 sztuki
ketchup - 6 łyżek stołowych płaskich
olej - 4 łyżki stołowe płaskie
musztarda - 1 łyżka stołowa płaska
cukier - 1 łyżka stołowa płaska

Przygotowanie:

Śledzie umyj, zalej zimną wodą, pozostaw na 1 godzinę i odsącz.
Ogórki i śledzie pokrój w paski, cebulę w kostkę.
Ketchup, olej i musztardę połącz, dopraw Przyprawą w płynie i cukrem. Połącz z ogórkami i cebulą.
Paski śledzi ułóż na półmisku, następnie pokryj je sosem.
Podawaj godzinę po przygotowaniu.Pycha.

Surówka Colesław do obiadu albo frytek.Moja ocena 5 ta surówka nigdy się nie nudzi
Sposób przyrządzenia łatwy
Składniki:
8 filizanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej
1/4 filiżanki drobnostartej marchewki
2 małe cebule drobno posiekane
2 łyżki stołowe cukru lub według uznania
1/2 łyżeczki (do herbaty) soli
1/8 łyżeczki (do herbaty) pieprzu
1/4 filiżanki mleka (lub nieco mniej, jeśli majonez nie jest bardzo gęsty)
1/2 filiżanki majonezu (dobrze żeby był gęsty, np. Dekoracyjny)
1 1/2 łyźki (do zupy) białego octu winnego
2 1/2 łyżki (do zupy) soku z cytryny

Sposób przyrządzania:
Startą kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski, dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.Smaczna.

Sałatka gyros tradycyjna.Moja ocena 5.
Sposób przygotowania łatwy
SKŁADNIKI:
-pierś z kurczaka
-przyprawa do gyrosa
-duża cebula
-puszka kukurydzy
-mała kapusta pekińska
-3-4 ogórki konserwowe
-majonez
-ketchup

PRZYGOTOWANIE:
Pierś umyć,osuszyć i pokroić w drobną kostkę i posypać przyprawą gyros a potem przesmażyć na patelni.Cebulę,ogórki i kapustę też w kostkę.W salaterce układać warstwami pierś,cebulkę,ketchup,kukurydzę,ogórki,majonez i kapustę.Wstawić na godzinę do lodówki.Układać to w jakimś półmisku na sałatki. Nakładać na talerze tak aby sięgnąć wszystkie warstwy.Sałatka jest dobra do wszystkiego chyba i szybko się ją robi.
Jak ktoś lubi kebaby to polubi i tą sałatkę.To coś podobnego jak nadzienie z kebaba.


Ostatnio zmieniony przez Hejal dnia Pon 12:24, 17 Gru 2012, w całości zmieniany 9 razy
Powrót do góry
Magnolia
Gość






PostWysłany: Wto 16:56, 17 Gru 2013    Temat postu:

Bigos po staropolsku


1 kg kapusty kiszonej
1kg świeżej kapusty
1,5kg mięsa np. wieprzowego, wołowego
60 dag kiełbasy
10 dag suszonych grzybów
5 dag suszonych śliwek
4 marchewki
4 cebule
4 ząbki czosnku
słoik przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
zielenina: natki selera i lubczyku
15 dag smalcu
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do bigosu po staropolsku, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra


Przygotowanie:


Świeżą kapustę poszatkować i zagotować, wodę odcedzić. Natomiast kapustę kiszoną odcisnąć z kwasu ( nie płukać, chyba że jest wyjątkowo kwaśna) i połączyć ją przygotowaną świeżą kapustą. Całość zalać niewielką ilością wody i gotować. Następnie dodać utartą na grubych oczkach marchewkę, pokrojone dwie cebule, śliwki i przyprawy. Osobno w małej ilości wody namoczyć suszone grzyby, kiedy zmiękną pokroić i dodać do bigosu. W międzyczasie mięso, dwie cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę, całość posolić i podsmażyć na patelni. Gdy mięso się zarumieni przełożyć do gotującego się bigosu wraz z zieleniną. Potem także pokroić kiełbasę, podsmażyć i również dodać do gara. Następnie dodać przecier
i koncentrat pomidorowy. Całość gotować do momentu, aż kapusta i mięso będą miękkie. Dodając grzyby i śliwki bigos przybiera ciemną barwę, a najlepszy smak otrzymamy, gdy będziemy go jeszcze trochę gotować następnego dnia.
Powrót do góry
all
Gość






PostWysłany: Nie 11:34, 01 Cze 2014    Temat postu:

Kromka chleba i szklanka wody. :D
Powrót do góry
Maria
Princeps posterior
Princeps posterior



Dołączył: 09 Kwi 2014
Posty: 678
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Lubelskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 13:13, 01 Cze 2014    Temat postu:

ale psotnie...
ja kiedyś też coś wrzucę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
exe
Dux Ducis unum inter multi
Dux Ducis unum inter multi



Dołączył: 17 Cze 2012
Posty: 13509
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 378 razy
Ostrzeżeń: 0/2

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 13:20, 01 Cze 2014    Temat postu:

all napisał:
Kromka chleba i szklanka wody. :D
Ma to swoją nieocenioną wartość w pewnych przypadkach :wink:

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
all
Gość






PostWysłany: Nie 14:37, 01 Cze 2014    Temat postu:

Dokładnie. :)

Jeśli chodzi o zapiekankę podana w tym temacie,to bomba kaloryczna.
Ja podam przepis na łagodniejszą:

1.Ziemniaki.
2.Marchew.
3.Cebula.
4.Por.
5.Kiełbasa.
6.Boczek.
7.Ser żółty.
Ilość dowolna wedle uznania ale pamiętać aby nie przesadzić z marchwią bo będzie słodka.
I tak na spodzie naczynia żaroodpornego układamy plastry boczku.Następnie na niej warstwa ziemniaków pokrojonych w plasterki [wszystko kroimy w plasterki] i solimy i posypujemy pieprzem.
Na ziemniaki warstwa cebuli później warstwa marchewki i warstwa kiełbaski na którą warstwa pora.Każdą warstwę warzywną solimy i pieprzymy.
I znowu warstwa boczku,ziemniaków,cebuli,marchewki i kiełbasy i na końcu por.Najlepiej zakończyć warstwą boczku albo kiełbaski.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp.180 stopni i pieczemy około 40 minut.
10 minut przed końcem wyciągamy posypujemy serem i wkładamy do piekarnika.
Smacznego. :D


Ostatnio zmieniony przez all dnia Nie 15:06, 01 Cze 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Marr
Probatus



Dołączył: 02 Cze 2014
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Mazowsze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:12, 03 Cze 2014    Temat postu:

Podoba mi się ten dział! ;) Ja ostatnio robiłam babeczki:
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju

Zmieszać razem suche składniki (mąkę, proszek, cukier i sól) - mąkę można przesiać. W drugiej misce zmieszać składniki mokre: jaja mleko i olej, używając trzepaczki. Połączyć suche i mokre składniki, niezbyt dokładnie mieszając. Następnie przełożyć do foremek (wypełnić mniej więcej 2/3). Piec w temp. 200 st. przez 15-20 min.

Wychodzi mniej więcej 12 szt. Ja jeszcze dodaję kakao i w środek daję trochę konfitur.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maria
Princeps posterior
Princeps posterior



Dołączył: 09 Kwi 2014
Posty: 678
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Lubelskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:00, 03 Cze 2014    Temat postu:

Cytat:
mąkę można przesiać

chyba raczej trzeba przesiać. a wiesz dlaczego?


P.S. Ma ktoś sprawdzony przepis na typowe danie kuchni kaszubskiej?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
all
Gość






PostWysłany: Wto 14:12, 03 Cze 2014    Temat postu:

Ruchanki.
Powrót do góry
Maria
Princeps posterior
Princeps posterior



Dołączył: 09 Kwi 2014
Posty: 678
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Lubelskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:15, 03 Cze 2014    Temat postu:

jej a co to jest? możesz dać przepis?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
all
Gość






PostWysłany: Śro 6:09, 04 Cze 2014    Temat postu:

Przepis jest w internecie.Wpisz w Google.To rodzaj placuszków...
Powrót do góry
Magnolia
Gość






PostWysłany: Pon 17:29, 09 Cze 2014    Temat postu:

all napisał:
Kromka chleba i szklanka wody. :D

To zalicza się do postu :D
Powrót do góry
all
Gość






PostWysłany: Wto 6:13, 10 Cze 2014    Temat postu:

W rzeczy samej.Ale jest również najprostszym przepisem na posiłek.
Powrót do góry
Magnolia
Gość






PostWysłany: Wto 10:50, 10 Cze 2014    Temat postu:

Nap­rawdę głod­ne­go na­kar­misz kromką chle­ba, nap­rawdę sprag­nione­go na­poisz szklanką wo­dy. :P
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KATOLICKIE FORUM - Wirtualny klasztor PÓJDŹ ZA MNĄ ! Strona Główna -> Zdrowie ciała i ducha Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin